Trein Italië: ontdek Italië met de trein

Er zijn dingen in het leven waar je het beste gewoon even goed de tijd voor kunt nemen. Reizen door Italië is bijvoorbeeld zoiets. Het zuid-Europese land is eenvoudigweg té mooi om even snel te bezoeken. Denk aan alle pracht en praal en het goede leven dat Italië te bieden heeft en combineer dit met één van de mooiste treinnetwerken in Europa en je snapt dat dit de ingrediënten zijn voor een memorabele reis.

Met de trein naar Italië of eerst vliegen?

Italië behoort tot Europa’s populairste vakantielanden. Wanneer je kijkt naar treinvakanties zie je dat Italië er bij veel reizigers met kop en schouders bovenuit steekt. Dat is logisch, want weinig landen kunnen op tegen de charme van Italië, specifiek wanneer het op treinreizen aankomt. Natuurlijk beschikt het land over hypermoderne verbindingen tussen de grote steden, maar een groot gedeelte van het Italiaanse spoornetwerk is authentiek en biedt een sfeer die je nog maar weinig vindt. Hier moet je geen haast hebben: hier moet je genieten van een prachtige, ontspannen reis in lokale treinen over oude sporen die je meenemen langs de mooiste plekken.

Het is zeker heel goed mogelijk om vanuit Nederland per trein naar Italië te reizen, maar je kunt er ook voor kiezen om eerst te vliegen en daarna per trein in Italië rond te reizen. De keuze is aan jou en deze hangt wellicht ook af van de beschikbare tijd. Met de trein door de Alpen naar Italië is echter geen straf.

Eén van de mooiste Europese treinroutes

Maar weinig landen kunnen qua schoonheid van treinroutes op tegen Italië. Het traject Milaan – Genua – Florence – Rome – Napels kent zijn gelijke bijna niet. Hoewel… vanuit Milaan kun je ook via Venetië en Bologna naar Florence. Heb je echt de tijd, dan pak je al deze hoogtepunten mee tijdens een rondreis door Italië per trein.

Interrail is een fantastische website om jouw treinreis door Italië mee te boeken. Je kunt helemaal vrij jouw route bepalen en aangeven hoe lang je waar wenst te verblijven. Ondanks dat de route helemaal op maat gemaakt kan worden, zijn er diverse manieren om zeer voordelig door Italië te reizen. Via Interrail kun je bijvoorbeeld tickets kopen die je voor een vaste prijs onbeperkt door het land laten reizen.

Een greep uit de vele hoogtepunten van Italië

Probeer eens iets te bedenken dat Italië niet heeft…. Dat is knap lastig. Daarom is het verstandig om goed te bedenken wat je allemaal zou willen zien. Italië heeft te veel hoogtepunten om op te noemen, maar toch willen wij enkele hoogtepunten eruit lichten.

Als je op zoek bent naar fraaie stedentrips dan kun je bijna geen betere keuze maken dan Italië. Steden als Rome, Venetië, Florence en Milaan zijn wereldberoemd en absoluut de moeite waard om te bezoeken. Dan hebben wij het nog niet eens gehad over “outsiders” als Napels, Verona, Turijn en Bari. Vrijwel alle grote en bekende steden in Italië zijn uitstekend per trein te bereiken en dus kun je eenvoudig meerdere steden aandoen tijdens één reis.

Een ander hoogtepunt is Cinqe Terre: vijf adembenemende kustdorpjes waar je het échte Italiaanse leven kunt ervaren. Wil je een reis maken met een prachtig uitzicht, bezoek dan de regio van het Comomeer (met als bonus leuke omringende plaatsen als Lugano, Varese en Lecco).

Wat je ook kiest: Italië per trein zal je zeker niet teleurstellen.