Treinreis door Noorwegen: dit wordt je mooiste reis ooit

Verrassingen liggen soms dichterbij dan je denkt. Eén van de mooiste reizen die je kunt maken, bijvoorbeeld. Je hoeft ons continent niet te verlaten om een reis te maken die je de rest van je leven bijblijft. Noorwegen beschikt over misschien wel het mooiste treinnetwerk van Europa. Bijna iedereen is wel bekend met de prachtige cruises die worden aangeboden naar dit Scandinavische land. Onze tip: pak de boot naar Noorwegen en stap daar over op de trein. Het spoor van Noorwegen reikt van het diepe zuiden tot boven de poolcirkel en is onbeschrijflijk mooi. Toch gaan wij een poging wagen om deze ervaring te beschrijven.

Wereldwijde erkenning

Noorwegen heeft niet zomaar een spoornetwerk, maar een netwerk dat behoort tot de mooiste ter wereld. Het land biedt meer dan 3.000 strekkende kilometers aan spoor en de Bergensbanen is één van de beroemdste spoorwegen ter wereld. Lonely Planet riep deze spoorweg uit tot één van de absolute hoogtepunten en iedereen die wel eens over dit traject heeft gereisd, zal dit onmiddellijk beamen. Noorwegen is gezegend met een adembenemend landschap en deze spoorweg voert je er dwars doorheen. Je ziet fantastische meren en gletsjers en groene of besneeuwde bergen zo ver als je kunt kijken. Het uitzicht wordt alleen onderbroken door talloze spectaculaire tunnels.

Wie per trein door Noorwegen reist, hoeft zich echt niet te beperken tot de Bergensbanen. Noorwegen heeft namelijk nog een bijzonder treintraject: de Flåm-spoorbaan koppelt een fenomenaal uitzicht aan het nodige spektakel. Dit traject behoort namelijk tot de steilste spoorbanen ter wereld. Je zult van de ene verbazing in de andere vallen tijdens het klimmen en dalen door indrukwekkende bergpassen.

Startpunt: Oslo

Oslo is het perfecte startpunt om jouw treinreis door Noorwegen mee te beginnen. Trek gerust een aantal dagen uit om deze prachtige stad te verkennen. Hoofdstad Oslo is prachtig om te zien en beschikt over talloze fraaie musea, gezellige terrassen en een prachtig paleis. Als echte hoofdstad is Oslo ook een ware hub voor het land. Vanuit de stad reis je naar alle kanten van Noorwegen. Het is beslist aan te raden om naar het westen te reizen, bijvoorbeeld via de Bergensbanen die je naar het westelijk gelegen Bergen brengt. Ook de treinreizen naar Stavanger, Lillehammer en het noordelijk gelegen Molde zijn absoluut de moeite waard.

‘s Nachts reizen in de trein

Wanneer je kunt, reis dan een deel van je trip ‘s nachts met de trein. Zodra je uit de buurt bent van de grote steden ervaar je in Noorwegen vrijwel geen lichtvervuiling. Het resultaat is dat je met een beetje geluk bij helder weer ‘s nachts kunt genieten van een prachtige sterrenhemel.

De natuur als hotspot

Natuurlijk kun je in Noorwegen enkele fraaie steden bezoeken, maar één van de mooiste aspecten van het land is de prachtige natuur. Een reistip die wij je graag geven: plan een reis via bijvoorbeeld Interrail waarop je van Oslo via enkele door jou te kiezen steden naar het Noorden van het land reist. Je kunt met Interrail je reis helemaal naar eigen wens samenstellen en combineren met een eventueel verblijf in de steden die je kiest. Geniet van de gezelligheid van de steden, maar trek ook de natuur in om enkele dagen later weer verder te reizen en enkele honderden kilometers verderop dit weer te herhalen. Je komt gegarandeerd weer thuis met prachtige herinneringen en genoeg foto’s voor meerdere fotoboeken.