Trein Polen: verken het prachtige Polen met de trein

Denk eens aan Europese landen waar je cultureel en culinair kunt genieten…. Frankrijk, Spanje, Italië… Grote kans dat je een onderschat land over het hoofd ziet: Polen. Polen biedt je alles wat je in een reis of vakantie zoekt en is prima bereikbaar per trein. Stap op in Nederland en rijd in rap tempo door Duitsland zodat je uitgerust en ontspannen aankomt in Polen. Dat zul je nodig hebben, want in Polen valt heel wat te zien en te beleven.

Heel veel waar voor je geld

Polen biedt je enorm veel waar voor je geld. Dat komt niet alleen door de vriendelijke prijzen. Dat is natuurlijk wel mooi meegenomen: voor relatief weinig geld reis je met de trein naar Polen en binnen Polen zelf met de trein reizen is in financieel opzicht al helemaal goed te doen.

Met de trein door Polen reizen is niet in de laatste plaats aantrekkelijk door de ligging van de populairste steden. Polen is een groot land en reizen naar vier van de leukste steden (Poznan, Krakau, Warschau en Gdansk) met de auto is een hele klus. Deze vier steden zijn echter als een soort ruit uitstekend met elkaar verbonden via de trein. Alle vier de steden hebben een sterk eigen karakter en als je deze steden met de trein bezoekt, kun je met recht spreken van een fraaie rondreis.

Poznan is wellicht niet de bekendste Poolse stad, maar desalniettemin een zeer belangrijke: het is één van de oudste steden van Polen, stammend uit de 10de eeuw. Ook is Poznan de voormalige hoofdstad en thuis van Polens oudste kathedraal. Poznan is vooral een stad om een dag (of meer) in rond te lopen om vervolgens door te reizen naar bijvoorbeeld Krakau. Het contrast kan bijna niet groter: van het rustige Poznan naar het bruisende en rauwe Krakau. Wie een feestje zoekt, moet absoluut hier zijn: hier weet men wel wat gezelligheid is. Krakau is ongeveer net zo groot als Amsterdam en daarmee een veelzijdige stad. Cultuur wordt niet vergeten: niet voor niets noemt men Krakau “het Florence van Polen”. Warschau is met recht een wereldstad. De stad kent bijna 2 miljoen inwoners en is in alle opzichten de hoofdstad van Polen: museu, winkelen, eten en drinken, stappen: je vindt het hier allemaal. Gdansk is een stad met de kracht om te verrassen. Deze oude Hanzestad staat bekend om zijn vele barnsteen workshops en sieraden. De historische binnenstad biedt de charme van vervlogen tijden, in combinatie met hedendaagse geneugten: hier kun je heerlijk eten voor belachelijk weinig geld.

Buiten de grote steden

Polen bestaat natuurlijk uit nog veel meer dan alleen maar deze vier grote steden. De trein is het beste vervoermiddel om Polen te leren kennen. De trein kan je naar diverse verrassende dorpen en steden brengen, maar ook naar het platteland of naar de prachtige natuur. Onderweg zie je totaal andere landschappen, steden en buitenwijken dan je hier gewend bent. Natuurlijk mag uit historisch-cultureel oogpunt een indrukwekkend en heftig bezoek aan één van de concentratiekampen niet ontbreken.

Hulp bij treinreizen in Polen

Met de trein door Polen reizen kan een uitdaging zijn. Het Poolse spoornet is niet zo modern als dat van ons. Daarbij zijn er diverse soorten treinen van meerdere vervoerders die allemaal hun eigen tickets hebben. Het personeel spreekt vaak alleen Pools en de route-informatie is niet zo helder en actueel als in Nederland. Laat je echter niet afschrikken: met de trein reizen in Polen is prima te doen en er zijn zeer goede sites die je daarbij kunnen helpen, zoals Interrail. Hier kun je jouw reis helemaal naar eigen inzicht samenstellen zodat je zeker weet dat je altijd goed van a naar b komt. Bovendien vind je hier vaak flinke kortingen of kun je all-in tickets boeken waarmee je het hele land door kunt reizen.