Trein Zwitserland: met de trein door het prachtige Zwitserland

Je kent het vast wel: je rijdt ergens en raakt onder de indruk van de omgeving. Je zou willen dat je kon genieten van het prachtige landschap om je heen, maar je moet je handen aan het stuur en ogen op de weg houden. Dit is slechts één van de vele redenen waarom reizen met de trein zo mooi is. Reizen per trein door Zwitserland betekent genieten. Niet alleen van de natuur, want dit land heeft heel wat te bieden.

Zwitserse perfectie, ook op het spoor

De Zwitsers staan bekend om hun perfectie: denk aan hun zakmessen, hun horloges en ja, ook hun chocolade. De trein mag je ook in die categorie scharen. Het Zwitserse treinverkeer is uitstekend geregeld, hetgeen Zwitserland een fijn land maakt om met de trein doorheen te reizen. Zwitserland is niet zo groot, wat betekent dat je in een relatief korte tijd erg veel kunt zien. Heb jij niet zo heel veel tijd te besteden, maar wil je wel verschillende indrukken opdoen, dan is Zwitserland wat ons betreft een absolute aanrader.

Geniet van het prachtige landschap

Zelfs als je geen vaste eindbestemming hebt, is met de trein reizen door Zwitserland iets om van te genieten. Schilderachtige steden vormen tijdens welke rit dan ook meermaals het decor, maar wat te denken van de vele meren en bergen? Of je nu in het westen aan het touren bent, bijvoorbeeld rondom het meer van Genève, door de Alpen of aan de Italiaanse grens: hier is het puur genieten.

Er is verrassend veel te doen

Voor zo’n klein land heeft Zwitserland verrassend veel te bieden, te beginnen met de steden die je absoluut met de trein moet bezoeken: Genève, Lausanne, Neuchatel, Bern, Luzern, Bazel en Zürich, om maar enkele steden te noemen. Ze kennen een gemeenschappelijke deler: ze zijn prachtig om te zien. Aan alles zie en voel je dat Zwitserland een welvarend land is. Voor horlogeliefhebbers zijn Genève en Bazel bijzondere steden. Met name in de omgeving van Genève, maar ook in die van Neuchatel, vind je veel horlogemerken en workshops. Een bezoek daaraan is absoluut boeiend, ook als je niets met horloges hebt. Zürich is de grootste stad van Zwitserland en één van de “compleetste” steden van Europa: fenomenaal gelegen, prachtig om te zien, vol met cultuur, voorzien van prachtige winkels én met meer dan 500 restaurants en bars goed voor een bruisend nachtleven. Ook Genève is een stad om meerdere dagen in te vertoeven. De stad leent zich uitstekend om met de fiets te verkennen: of het nu gaat om de bezienswaardigheden in de stad of de prachtige routes langs het meer.

Daarnaast zijn er zeker nog genoeg andere steden die je aan zou kunnen doen: Zermatt (voor een geweldige blik op de Matterhorn), de historische kunststad Luzern met zijn filmachtige uitstraling en natuurlijk St. Moritz dat ook in de zomer zeer gezellig is.

Waar je rekening mee dient te houden

Kies je ervoor om met de trein door Zwitserland te reizen, dan ben je vrij van zorgen. Waar Zwitsers voor buitenlanders met hun autoregels (tolwegen en vignetten) nogal lastig kunnen zijn, zoef je met de trein eenvoudig dwars door het prachtige landschap. Houd er wel rekening mee dat Zwitserland niet bij de EU hoort en dat bellen en mobiel internetten dus nogal in de kosten kan lopen. Sowieso is Zwitserland niet goedkoop: het is aan te raden om goed te sparen alvorens je jouw reis boekt, zodat je alles kunt doen wat je wilt.

Die treinreis boeken doe je wat ons betreft het beste via Interrail. Hier kun je jouw gehele trip tot in detail boeken. Kies zelf waar je wanneer naartoe wilt reizen en voor hoe lang. De site geeft je altijd de beste reisopties en scherpste prijzen.