Nodig tijdens treinreis

Treinreis plannen: wat heb ik nodig tijdens een treinreis?

Je hebt besloten om een treinreis door Europa te maken. Je Interrail pas is besteld, de route is uitgestippeld en je kunt niet wachten om te beginnen aan een geweldige treinreis. Het enige wat je nog staat te doen is het inpakken voor je reis. Als je niet weet wat je moet inpakken tijdens je (eerste) trip, vind je hier een overzicht met de belangrijkste spullen die je zeker niet mag vergeten.

Neem zo min mogelijk mee

Bij treinen heb je niet de luxe om, zoals bij bijvoorbeeld vliegtuigen, je spullen in een bagageruimte te laten zetten. Je zult je spullen dus altijd zelf moeten meesjouwen. Daarom geldt hier: hoe minder bagage, hoe beter. Kijk na het inpakken van je tas(sen) nog eens of er echt niet iets is wat je thuis achter kunt laten.

Koffer met wielen of rugzak?

Een koffer met wieltjes is handig en ziet er vaak ook nog eens luxe uit. Ga je op reis met het vliegtuig, dan raden we je dat altijd aan. Maar bij een treinreizen is het een ander verhaal, vooral wanneer je van plan bent veel steden te bezoeken. Als je veel wandelt is een rugzak veel geschikter. Een reisrugzak kan je altijd meenemen en tijdens het wandelen heb je je handen vrij. Ga je toch liever met een koffer op pad? Neem dan ook een klein rugzakje mee. De koffer kan je achterlaten in het hotel of hostel, en je rugzak is voldoende om enkele waardevolle spullen in mee te nemen, zoals je portemonnee en paspoort.

Essentiële documenten

Je gaat op vakantie en je neemt mee… We kunnen er grapjes over maken, maar belangrijke spullen meenemen gebeurt vaker dan je denkt. Pak als eerst de belangrijkste documenten in, zoals:

  • Treinticket(‘s) / Interrail pas
  • Paspoort / ID kaart
  • Eventuele stoelreserveringen
  • Pasje van je zorgverzekering

Zorg voor offline navigatie

Tegenwoordig heb je vrijwel in elke trein en in elk ho(s)tel een gratis WiFi-verbinding. Handig, maar helaas zijn deze WiFi-netwerken niet altijd betrouwbaar. En door elke dag je mobiele data te gebruiken voor het navigeren, vlieg je door je bundel heen, tenzij je een bundel met onbeperkt internet hebt. Download daarom vooraf kaarten die je tijdens de reis offline kunt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met Google Maps. Om tijd te besparen is het handig om vooraf ook enkele routes te printen, zoals de looproute van het station naar je hotel.

Wat voor kleding mee? Check de weersverwachting

De meeste Europese treinen hebben een goede airco en verwarming. Maar op stations kan het onaangenaam koud of warm zijn. Zorg daarom dat je vooraf goed de weersverwachting checkt en neem kleding aan die je makkelijk ‘in lagen’ aan kunt kleden, zodat je eenvoudig kleding aan of uit kunt doen. Dit klinkt misschien als een overbodige tip, maar juist daardoor vergeet je snel hier over na te denken.

Extra medicijnen

Vergeet niet om extra medicijnen mee te nemen. In grote steden kun je veel medicijnen in de apotheek vinden, maar het is niet handig als je ‘s nachts plots wat nodig hebt. Neem daarom altijd een extra basispakket van bijvoorbeeld lenzen, pijnstillers en andere medicijnen mee.

Vermaak voor onderweg

Zelfs op de mooiste treintrajecten, waarbij je uren kunt genieten van een prachtig uitzicht op hoge bergtoppen, groene heide’s en heldere meren, is het goed om soms iets anders te kunnen doen. Natuurlijk kom je soms ook langs wat saaiere trajecten, waar het uitzicht niet heel boeiend is… Zorg er dus voor dat je soms wat afleiding hebt. Luister naar podcasts, lees een boek of schrijf in je dagboek. Ben je met z’n tweetjes? Neem dan een pak kaarten of andere reisspelletjes mee.

Powerbank

Steeds meer treinen in Europa hebben stopcontacten. De kans is groot dat je onderweg jouw smartphone of tablet kunt opladen, maar weet dat dit niet altijd het geval is. Als je aan een lange reis begint, zorg er dan voor dat je je apparaten op van te voren oplaadt en neem voor de zekerheid altijd een powerbank mee.

Eten en drinken

In tegenstelling tot in vliegtuigen, is er in treinen vaak geen beperking op het eten en drinken dat je mee mag nemen. Hoewel je in treinen vaak eten en drinken kunt kopen, is het beter om het vooraf te kopen en zelf mee te nemen. Eten en drinken in de trein kan namelijk best duur zijn.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *