Treinreizen door Europa gids

Ga je treinreizen door Europa? Lees eerst deze ultieme gids

Reizen is voor heel veel mensen één van de mooiste dingen om te doen. Terecht, want je komt op prachtige plekken, doet nieuwe ervaringen op en wordt er op meerdere gebieden een completer mens van. De wereld kent ontelbare prachtige plekken en dat geldt ook zeker voor ons continent, Europa.

Binnen Europa vind je de prachtigste bestemmingen: van indrukwekkende besneeuwde bergen tot ruige kusten, prachtige stranden, geweldige steden en uitgestrekte landschappen met adembenemende natuur. Er is ontzettend veel te zien en te doen en daarvoor is er eigenlijk maar één ideale manier: reizen per trein.

Tips voor het treinreizen door Europa

Treinreizen door Europa is iets dat iedere reisliefhebber eigenlijk gedaan moet hebben. In dit artikel leggen we uit waarom, geven wij je praktische tips en informatie en natuurlijk inspirerende voorbeelden die jouw reislust gegarandeerd gaan opwekken.

De voordelen van reizen per trein

Wie wel eens een langere reis per trein heeft gemaakt, kent inmiddels ongetwijfeld de voordelen van deze manier van reizen. De trein biedt je namelijk enkele unieke voordelen ten opzichte van andere manieren van vervoer.Ontspannen reizen

De trein kan je eenvoudig bijna overal brengen. Daarbij is de trein zeer waarschijnlijk de meest ontspannen manier van reizen. Ga maar na: je trein arriveert, je stapt in en verder hoef je helemaal niets te doen. Je hoeft niet te navigeren, zoals in de auto wel het geval is en je hebt ook niet te maken met filestress, lekke banden en al die andere ergernissen waarmee je geconfronteerd kunt worden tijdens een autovakantie. In de trein zit je ontspannen, heb je een hoop ruimte en kun je ondertussen doen wat je wilt: lekker lezen, een film kijken op je laptop of tablet, of natuurlijk geniet van het uitzicht.

Prachtig uitzicht

Zeker: vliegen heeft ook een bepaalde charme en met een beetje geluk heb je een goede plek bij het raam met een prachtig uitzicht, maar als je de pech hebt dat het slecht weer is of als je aan het gangpad zit, kun je een mooi uitzicht wel op je buik schrijven. In de trein trekken de mooiste steden en landschappen aan je voorbij. Wat je plek ook is: je hebt altijd de vrijheid om je door de trein heen te bewegen en van het uitzicht te genieten, indien gewenst met een hapje en een drankje.

Ook een boot kan hier niet aan tippen: hoewel je vanaf de zee ook prachtige dingen kunt zien, tuur je het grootste gedeelte van de tijd over saaie, eindeloze waterpartijen. Bovendien kan een boot je maar op een beperkt aantal plekken brengen. En in de auto… tja, als bestuurder heb je simpelweg niet de gelegenheid om eventuele bezienswaardigheden in je op te nemen.

Wie op zoek is naar comfort, gemak én een mooie reis, kan eigenlijk niet om de trein heen.

Flexibel reizen

Een ander groot voordeel van reizen met de trein is het gemak om te gaan en staan waar je wilt. Natuurlijk is het mogelijk om van tevoren jouw gehele reis uit te stippelen en te boeken, maar de trein laat ook veel ruimte voor spontaniteit. Omdat de trein vaak middenin steden stopt, heb je de mogelijkheid om uit te stappen en de stad te gaan verkennen. Wellicht wil je wel een aantal dagen blijven alvorens door te reizen. Als je nog niet jouw hele reis van tevoren hebt geboekt, is het op vrijwel elke plek mogelijk om weer verder te reizen wanneer je wilt. Mocht je iets gepland hebben en onverhoopt je trein missen, dan is het relatief eenvoudig om een volgende trein te pakken. Natuurlijk kunnen daar extra kosten aan verbonden zijn, maar probeer iets soortgelijks maar eens met een vliegtuig of boot…

Tijdens je reis leer je nieuwe mensen kennen

Het is een veelgebruikte uitspraak van Boeddha:

“Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis er naartoe.”

Of dit altijd helemaal waar is, is natuurlijk aan jezelf om te beoordelen, maar hierin schuilt wel een grote waarheid. Waar je ook naartoe gaat: onderweg doe je ook ervaringen op. Dat kunnen prachtige ervaringen zijn. Zeker op een langere reis worden je medereizigers ineens erg interessant. Je deelt een trein, misschien wel een coupé, en dus is het de uitgelezen kans om elkaar beter te leren kennen.

De trein biedt hiervoor ook de perfecte gelegenheid: je hebt alle tijd. Je zult niet de eerste zijn die tijdens de reis interessante gesprekken aangaat en boeiende mensen leert kennen. Wie is toch die oudere heer tegenover je? Waar is dat gezin naartoe onderweg? En wat is het verhaal van die vriendengroep een paar zitjes verderop? Stap gewoon eens op mensen af.

Tijdens het reizen staan de meeste absoluut open voor een kennismaking en een praatje. Je merkt dit gouw genoeg. Goede gesprekken maken het reizen nog aangenamer en wie weet waar het op uitdraait. Misschien blijft het bij een leuk gesprek en nemen jullie afscheid wanneer één van de partijen de eindbestemming heeft bereikt, maar misschien wisselen jullie wel contactinformatie uit om later nog eens af te spreken. En wat als jullie dezelfde bestemming blijken te hebben? Misschien ontmoet je wel nieuwe reisgenoten.

Je leert andere landen en culturen kennen

Je leert andere landen en culturen pas écht kennen als je er middenin zit
Een bereisd mens, is een wijs mens. Je kunt nog zoveel lezen en bekijken over andere landen en culturen; de beste manier om deze écht te leren kennen, is door ze te ervaren. De trein brengt je naar het hart van je bestemming, ongeacht wat deze is. Europa kent een enorme diversiteit aan culturen die op je wachten om ontdekt te worden. Of je nu kennis wilt maken met de Duitse gründlichkeit of het bruisende leven in de metropool Londen, wilt proeven aan de romantiek van Parijs of de authenticiteit van het Italiaanse binnenland, de rust van de Oostenrijkse Alpen of het onbekende van Oost-Europa: het kan allemaal.

Het unieke aan Europa is dat je al deze indrukken in één reis kunt krijgen, als je dit wilt. Zelfs in één dag kun je – zeker met een hogesnelheidstrein – al heen en weer gaan naar een totaal andere omgeving. Als je enkele dagen de tijd hebt, kun je een enorme diversiteit van indrukken opdoen en diverse landen en culturen ontdekken en als je echt in de gelegenheid bent om enkele weken te reizen, dan kun je ook op ons continent op plekken komen waar je het bestaan niet van wist.

Zo plan en boek je de perfecte treinreis

Om je te helpen de perfecte treinreis te plannen en te boeken, doe je er verstandig aan om voor jezelf een aantal vragen te beantwoorden. Er zijn zo veel mogelijkheden: hoe weet je dat jij de juiste mogelijkheden kiest? Volg je nieuwsgierigheid en interesses en houd rekening met de onderstaande tips.

Waar wil je naartoe?

De perfecte treinreis kun je natuurlijk nooit boeken zonder te weten waar je naartoe wilt gaan. Iedereen pakt dit op een andere manier aan. De één plant zijn reis tot in de kleinste details, terwijl de ander vooral kijkt naar de eindbestemming of gewoon een bestemming kiest en wel ziet wat de reis gaat brengen.

Zelfs in dat laatste geval geldt dat mensen zelden tot nooit op de bonnefooi de trein instappen: iedereen heeft een beeld van waar de reis naartoe moet gaan en waaraan deze moet voldoen. Breng dit goed voor jezelf in kaart en onthoud dat het in veel gevallen dus niet alleen de bestemming is die het reizen zo mooi maakt, maar ook de reis er naartoe. Probeer voor jezelf een route uit te stippelen en kijk op welke manieren deze route per trein kan worden afgelegd. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden… en niet alleen naar Rome: op zeer veel trajecten heb je meerdere opties.

Een handige manier om je reis te plannen, is om jezelf de volgende vraag te stellen: waar wil ik uiteindelijk naartoe en wat wil ik onderweg zien? Als je die vraag kunt beantwoorden, kun je invulling geven aan de reis. Kijk goed welke opties mogelijk zijn: jouw keuze heeft invloed op de route en dus ook op de reisduur en de prijs. Bedenk je ook dat het mogelijk is om op de terugweg een andere route te nemen. Op die manier kun je indien gewenst nog meer zien.

Het kan wellicht een beetje overweldigend zijn om je gehele reis van tevoren te plannen, maar ook daar hebben wij een handige tip voor, die in een later hoofdstuk aan bod komt. Ben je nog op zoek naar specifieke plaatsen die je wilt bezoeken en wil je inspiratie opdoen? Blijf dan lezen, want we geven uiteraard ook tips voor de mooiste bestemmingen.

Wanneer wil je gaan reizen?

Het lijkt misschien een dooddoener, maar toch is het een belangrijke vraag: wanneer wil je gaan reizen? Het moment van jouw reis is voor meerdere onderdelen hiervan bepalend. Denk alleen al aan de prijzen tijdens hoog- en laagseizoen (alsmede de drukte). Het is echter ook mogelijk dat de reis zoals jij die in gedachte hebt alleen bepaalde delen van het jaar kan worden uitgevoerd. Ga je naar afgelegen bestemmingen, dan kan het voorkomen dat de frequentie waarmee treinen hier naartoe reizen sterk verschilt. Op bepaalde momenten gaan er misschien wel meerdere malen per dag treinen naartoe, terwijl op andere momenten in het jaar slechts één keer per dag of misschien maar eens per aantal dagen een trein gaat. Zorg dat je hierop goed bent voorbereid.

Houd er ook rekening mee dat als je een lange reis gaat maken waarop je meerdere landen aandoet, er wellicht geen ‘ideaal moment’ is om te reizen. Omdat klimaten en seizoen verschillen, kan dezelfde reis op verschillende momenten in het jaar anders uitpakken. Maak je geen zorgen: prachtig en memorabel wordt het sowieso, maar probeer voor jezelf te bepalen wat de belangrijkste bestemmingen zijn en laat die bestemmingen het zwaarste wegen bij het bepalen van de keuze wanneer je wilt gaan reizen.

Spaar voldoende en voorkom onaangename verrassingen

Net als voor elke reis geldt ook voor een treinreis door Europa dat je profiteert van een gedegen voorbereiding. Over het belang van planning hebben wij zojuist geschreven, maar vergeet zeker ook het financiële aspect niet. Als je reist met de trein kun je zoveel vooruit plannen, boeken en betalen als je wilt en dat geeft je een hoop zekerheid. Mocht je jouw reis niet van tevoren helemaal hebben uitgestippeld, dan is het soms lastig in te schatten wat deze je precies gaat kosten. In dat geval – maar eigenlijk in alle gevallen – is het advies: spaar voldoende. Realiseer je dat je een prachtige reis gaat maken: wie weet wat je allemaal onderweg nog tegen gaat komen? Dit kunnen (en zullen) prachtige ervaringen zijn, maar zoals bij elke reis kun je ook hier voor verrassingen komen te staan die geld gaan kosten.

Bij het bepalen wanneer je wilt gaan reizen, dien je ook rekening te houden met je budget. Plan voldoende in de toekomst, zodat je zeker weet dat je genoeg geld hebt. Maak een gericht spaarplan en boek je reis pas wanneer je voldoende hebt gespaard om deze te betalen. Gun jezelf voldoende tijd tussen het boeken en het reizen in om door te sparen zodat je ervan verzekerd bent dat je tijdens je reis geen dingen hoeft te laten die je eigenlijk wel zou willen doen.

Bepaal welke tickets je nodig hebt

We hebben al eerder aangestipt dat je op verschillende manieren invulling kan geven aan je traject. Het is verstandig om deze mogelijkheden van tevoren in kaart te brengen en te kijken welke tickets je nodig hebt. Vergeet ook zeker niet om de stand van zaken nogmaals te checken wanneer je daadwerkelijk gaat boeken. Zeker als er een wat langere periode verstreken is tussen het moment waarop je jouw reis hebt samengesteld en deze daadwerkelijk gaat boeken, kan er het nodige veranderd zijn qua routes, tijden en prijzen.

Echter: hoe beter je vooraf weet welke tickets je nodig hebt, des te eenvoudiger je kunt boeken. Er zijn wellicht meer factoren waar je rekening mee dient te houden dan jij je van tevoren realiseert. Dit begint bij je gezelschap: reis je met meerdere personen, kijk dan goed naar alle leeftijden. Voor kleine kinderen en ouderen gelden vaak andere prijzen dan de reguliere tarieven. Voorts zijn zaken als het vertrek- en aankomststation (indien er meerdere keuzes zijn) en het tijdstip van de reis van invloed. Ook kan het zo zijn dat vervoerders verschillende tarieven hanteren voor bepaalde opties: omwisselen, veranderen of annuleren kan in sommige gevallen, maar dit kost wel extra.

Als je niet helemaal zeker weet hoe lang je ergens zult verblijven, is dit wellicht een waardevolle optie. Natuurlijk is één van de belangrijkste vragen: hoe luxe wil je reizen? Met een tweede klas, economy of vergelijkbare ticket kun je absoluut comfortabel reizen, maar misschien heb je behoefte aan meer. Een eerste klas (of vergelijkbare) ticket verschaft je vaak nog meer comfort, meer ruimte en meer luxe.

Ook kun je, afhankelijk van de vervoerder, rekenen op nog meer privileges. Denk aan versnaperingen aan boord en de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen. Het draait dus niet puur om luxe en comfort, dus zorg dat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden voordat je gaat boeken.

Wellicht is het zo dat je voor jouw reis een retourticket wilt (of voor delen van het traject): dit is van invloed op de prijs en misschien zelfs op de beschikbare data. Misschien staat jouw reis nog niet dermate vast dat je al weet wanneer je waar zult zijn: win gerust advies in bij de vervoerder of boekingspartij over de mogelijkheden met betrekking tot tickets zonder datum of met flexibele datum. In het volgende onderdeel vertellen wij je waar je kaartjes kunt kopen. In het volgende hoofdstuk leggen wij je uit wat de eenvoudigste manier van tickets kopen is.

Waar koop ik tickets voor treinreizen door Europa?

Wil jij een memorabele treinreis maken door Europa, dan is Interrail (www.interrail.eu) een fantastische plek om te beginnen. Interrail is een zoekmachine en boekingsmodule die je helpt om jouw complete reis samen te stellen.

Omdat Interrail samenwerkt met diverse vervoerders kunnen zij als geen ander jouw complete reis samenstellen. Zo heb je alle opties handig en overzichtelijk op één plek.

Je start simpelweg met het bepalen van hoe lang jouw reis gaat duren en het selecteren van de landen die je wilt bezoeken. Vervolgens heb je de mogelijkheid om aan te geven hoe lang je in elk land wilt blijven, welke steden je zou willen bezoeken en hoeveel reisdagen je per land wenst te hebben. Terwijl je configureert en de gegevens aanpast, krijg je al een schatting van wat de reis je zal gaan kosten.

De site kiest, wanneer je jouw reis hebt samengesteld, de beste oplossing. Omdat Interrail samenwerkt met vervoerders uit vrijwel alle Europese landen, kunnen zij diverse alles-in-een-passen aanbieden. Zo kun je bijvoorbeeld – wanneer je twee weken wilt reizen – 15 dagen binnen één maand door bijna heel Europa reizen met een enkele pas. Dit is niet alleen zeer voordelig, maar ook nog eens zeer handig als je flexibel wilt zijn en van een planning af wilt wijken (of wanneer de planning er simpelweg nog niet is). Dit is slechts één van de vele mogelijkheden die deze website biedt, dus neem uitgebreid de tijd om te kijken wat het beste bij jouw wensen en eisen past.

Als je vanuit Nederland naar het buitenland reist, is NS International daarnaast een uitstekende aanbieder voor het boeken van complete reizen of losse tickets.

Welke steden moet ik écht bezoeken?

Reizen is zeer persoonlijk: iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Uiteraard ben jij uiteindelijk degene die bepaalt wat je de interessantste landen en steden vindt. Inspiratie kan echter nooit kwaad en daarom belichten wij hier de landen en steden die volgens diverse internationaal hoog aangeschreven autoriteiten en reissites absoluut de moeite waard zijn.

Parijs

Je kunt simpelweg niet om de stad van de romantiek heen. Op Tripadvisor komt Parijs na miljoenen stemmen als beste Europese bestemming uit de bus. Parijs is ook een perfecte eerste stad om aan te doen als je jouw European train trip vanuit Nederland stad. Je bent er relatief snel en of je er nu alleen een paar uur de benen wilt strekken of een paar dagen wilt verblijven: het kan allemaal. In Parijs vind je alles: van prachtige architectuur tot luxe boutiques en wereldklasse musea en andere cultuur.

Londen

Met de trein naar Londen reizen is een bijzondere ervaring: je reist namelijk door de befaamde Chunnel: de tunnel onder het kanaal tussen Calais en Dover door. Je bent in een handomdraai in Londen en deze stad heeft meer dan genoeg om je te boeien: wat je ook zoekt. Bruisend Londen is de grootste stad van (west) Europa en zal iedereen kunnen bekoren.

Rome

Rome is zonder enige twijfel één van de mooiste en meest iconische Europese steden. Rome ademt een en al geschiedenis. De gebouwen, het eten, de taal… Rome is een verademing, zelfs als je er alleen maar een paar uurtjes zou rondlopen. De treinreis naar Rome (die je via meerdere routes af kunt leggen) is bijzonder fraai.

Florence

Je zult niet veel steden tegenkomen die fotogenieker zijn dan het prachtige Florence. Geniet onderweg hier naartoe van het Italiaanse landschap. Als je uitstapt in Florence, ervaar je direct waarom de stad altijd zoveel schilders en andere kunstenaars heeft aangetrokken. Zelfs van simpel op een terrasje zitten met een goede espresso krijg je hier geen genoeg.

Venetië

Wereldwijd is Venetië wellicht nog wel bekender dan de meeste Europese hoofdsteden. Het is een bestemming die ook buiten ons continent tot de verbeelding spreekt, dus hier wil je zeker naartoe. Venetië is verrassend eenvoudig te bereiken per trein. Een goede tip: ga met de nachttrein. In je coupé ontwaken terwijl het fraaie Italiaanse landschap aan je voorbijtrekt om vervolgens niet veel later met een gondel de stad te verkennen… het is een droom voor menigeen.

Barcelona

Barcelona is een stad die veel reizigers je zullen aanraden. Zeker als je vanuit Nederland een rondreis door Europa wilt maken met de trein, is het uitstekend te doen om eerst naar het zuiden af te reizen om Barcelona te bezoeken. Vanuit daar reis je eenvoudig door naar Frankrijk en vervolgens naar het oosten. Qua cultuur, gastronomie en klimaat is Barcelona een van de aangenaamste Europese steden om in te verblijven. De stad is relatief compact en uitermate geschikt voor een dag (of meer) wandelen.

Lissabon

Lissabon is wellicht een iets minder populaire bestemming wanneer je kijkt naar andere Europese hoofdsteden. Toch zul je van een bezoek aan Lissabon absoluut geen spijt krijgen. Kijk de reviews er maar op na: je zult goed, héél goed moeten zoeken naar een negatieve reactie over deze prachtige stad. Qua architectuur en sfeer is dit één van de mooiste steden van Europa.

Praag

Alsof een treinreis naar Praag al niet fraai genoeg is, word je in de hoofdstad van Tsjechië ook nog eens getrakteerd op veel moois. Het geheim van Praag? Het leven is er uitermate betaalbaar. Je kunt er heerlijk eten en drinken en fantastisch uitgaan, ook met een beperkt budget.

Boedapest

Wat weet je precies van Boedapest? Waarschijnlijk niet zo veel. Een bezoek aan deze Hongaarse hoofdstad zal je verbazen. Boedapest bestaat grofweg uit twee stadsdelen: het arme Pest en het rijkere Boeda. Het is een stad van enorme tegenstellingen en daarmee fascinerend: van rauwe straatcultuur tot super-de-luxe hotels en warenhuizen. Op de vele bruggen over de rivier kun je fantastische foto’s maken.

Berlijn

Er is eigenlijk geen reden te bedenken waarom je Berlijn niet zou bezoeken. De verbinding vanuit Nederland is uitstekend en vanuit Berlijn kun je ook goed doorreizen naar omringende landen. Hiermee alleen doen we de Duitse hoofdstad echter tekort. Berlijn is een geweldige stad om meerdere dagen te bezoeken. De stad is behoorlijk uitgestrekt en elk stadsdeel heeft een eigen karakter: van het rauwe Oost-Berlijn met zijn befaamde nachtclubs tot de diverse alternatieve wijkjes met gekke winkels. Laten we vooral niet vergeten dat Berlijn ook een must-visit bestemming is voor wie meer wil leren over de Europese en Duitse geschiedenis.

Edinburgh

Wie denkt dat mooie treinreizen alleen in zuid- en Oost-Europa te maken zijn, heeft nog nooit de rit naar Edinburgh gemaakt. Via Engeland naar deze Schotse stad reizen is een waar genot. Tijdens de trip zie je het Britse landschap op zijn mooist. Edinburgh zelf is een adembenemend mooie stad met een fascinerende geschiedenis. Het is geen gigantische stad, maar Edinburgh leeft en bruist als een stad die vijf keer zo groot is. Vanuit Edinburgh kun je overigens ook prachtige dagtrips maken naar nog meer prachtige bestemmingen.

Wenen

Wonderschoon (vooral ook ’s avonds), uniek en zeer welvarend. Wenen is een uitstekende keuze voor wie houdt van rust, historie en kunst. Als je de mogelijkheid hebt om Wenen aan te doen als doorreislocatie, maak hier dan zeker gebruik van. Je zult niet teleurgesteld worden.

Krakau

Misschien weet je niet helemaal wat jij je voor moet stellen bij Krakau. Laten we het eenvoudig houden: deze stad heeft alles. Hij is mateloos populair onder een jonger publiek, wat een goede indicatie is dat er heel wat te doen is in deze Poolse stad. De stad is bezaaid met leuke winkels en gezellige pubs, maar vergis je niet: Krakau is politiek en historisch gezien van enorm belang voor Polen en Europa, dus ook de cultuurliefhebber komt hier uitstekend tot zijn of haar recht.

Onontdekte parels voor de fijnproever

Wie reist, wil vaak iets nieuws proberen. Wellicht ken je meerdere steden uit de bovenstaande lijst al en ben je op zoek naar iets anders. Ook dan valt er genoeg te kiezen. Reis bijvoorbeeld naar het fenomenale Kopenhagen, het schilderachtige Cinque Terre in Italië of minder bekende steden in bekende landen. Zo heb je in Frankrijk de verrassende studentenstad Montpellier, heeft Polen met Gdansk één van de bijzonderste en fotogenieke oude steden en liggen er met steden als Riga (Letland), Tallinn (Estland) en vooral het upcoming Vilnius (Litouwen) in Oost-Europa nog relatief onontdekte parels op je te wachten.

Wat heb ik nodig als ik ga reizen?

Reizen met de trein is zeer comfortabel omdat je alles wat je nodig hebt mee kunt nemen. Dat betekent niet dat je dit ook moet doen, maar neem in elk geval de elementaire zaken mee zoals je reisdocumenten, identificatie, alle belangrijke passen, telefoon en contactgegevens van de belangrijkste personen en instanties.

Doe je landen aan waar je de taal niet machtig bent, dan zijn (online) woordenboeken geen overbodige luxe. Ook kan het handig zijn om voldoende contant geld op zak te hebben: niet overal zal je zo eenvoudig kunnen pinnen als in Nederland.

Wat je qua bagage mee wilt nemen, is geheel aan jou. Het spreekt voor zich dat je voldoende kleding en verzorgingsspullen mee wilt nemen. Zeker als je lange treinritten maakt, is het lekker om je even op te kunnen frissen.

Hoe je het verder aanpakt, hangt ook helemaal af van je bestemmingen: houd rekening met het weer. Vergeet niet: je kunt veel meer bagage meenemen in de trein dan in het vliegtuig, dus je kunt benodigde spullen ook nog op locatie aanschaffen.

Met de trein door Europa reizen met korting

Het is zeker mogelijk om door Europa te reizen per trein met een mooie korting. Vaak geldt deze korting echter wel alleen voor (kleine) kinderen en/of ouderen (65+). Concrete tips kunnen wij dus niet geven, omdat de kortingen zeer afhankelijk zijn van traject en vervoerder. De belangrijke tip die wij altijd kunnen geven: informeer. Zoek meer informatie over jouw traject en vervoerder en wees niet bang om bij de boeking te vragen naar de kortingsmogelijkheden. Boek je jouw reis met Interrail, dan krijg je altijd interessante kortingen voorgeschoteld.