Interrail

Welke Interrail pas moet ik hebben?

Dankzij Interrail is treinreizen door Europa een stuk gemakkelijker én goedkoper geworden. Interrail maakt het mogelijk om met één treinpas heel Europa te verkennen per trein. Er zijn veel verschillende soorten Interrail passen, waardoor er voor iedereen een geschikte pas is. Door het ruime aanbod aan Interrail passen, blijft de vraag vaak: welke Interrail pas moet ik hebben?

Wil je een weekje treinreizen? Of ben je van plan twee maanden lang Europa te verkennen per trein? Alles is mogelijk! Daarnaast zijn er leuke kortingen voor onder andere studenten. Hieronder lees je alles over de verschillende Interrail passen en de kortingen.

Inhoudsopgave

 1. Introductie
 2. Interrail pas 1: Global Pass
 3. Interrail pas 2: One Country Pass
 4. Welke Interrail pas heb ik nodig?
 5. Korting op Interrail passen
 6. Wat heb ik nog meer nodig?
 7. Veelgestelde vragen over InterrailReizen met Interrail: twee soorten passen

Interrail heeft twee soorten passen: de Interrail Global Pass en de Interrail One Country Pass. Per pas bestaan er meerdere varianten, waardoor het misschien even zoeken is naar de juiste. Gelukkig heeft Interrail een handige tool gemaakt waarmee je de juiste Interrail Pass kunt kiezen.

Ga naar de Treinpassen Zoeker van Interrail

Je hoeft alleen maar in te vullen hoe lang je weggaat en met hoeveel personen je reist. Vervolgens vink je aan welke landen je onderweg wilt bezoeken. Interrail geeft je daarna advies over welke treinpas je moet nemen.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende soorten passen.

Interrail Global Pass

De Global Pass is veruit de populairste pas van Interrail. Met deze pas kan je treinreizen door 30 Europese landen.

✔ Korting voor reizigers die jonger zijn dan 27 jaar.
✔ In je eigen tempo reizen.
✔ Begin en eindig je reis op jouw plaatselijke treinstation in Nederland.
✔ De Eurostar tussen Brussel, Parijs en Londen is inbegrepen,
✔ Bij aankoop krijg je gratis een Interrail polsbandje en reispakket.

De Global Pass is geldig in de volgende landen:

België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk (inclusief Monaco), Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland (Noord-Ierland en de Republiek Ierland), Italië, Kroatië, Luxemburg, VJR Macedonië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk (inclusief Liechtenstein), Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

Interrail Global Pass soorten

De Global Pass kent tien opties, die we hieronder op een rij zetten. De meest geschikte pas hangt af van hoe lang jij op reis gaat. Enkele voorbeelden:

Ga je maximaal een maand op reis, waarvan je maar twee steden wilt bezoeken? Kies dan bijvoorbeeld voor de ‘3 dagen binnen 1 maand Global Pass’. Met die pas mag je drie dagen reizen met de trein. Voor de hele reis heb je een maand de tijd. Voorbeeld: Amsterdam -> Berlijn (treinreis dag 1), Berlijn -> Rome (treinreis dag 2), Rome -> Amsterdam (treinreis dag 3).

Wil je drie weken lang dagelijks met de trein reizen? Neem dan de ‘22 dagen Global Pass’. Met die pas mag je 22 dagen lang onbeperkt treinreizen.

3 dagen binnen 1 maand pas
Deze pas is één maand geldig. Tijdens die maand mag je maximaal drie dagen met de trein reizen. Dit is dus genoeg als je bijvoorbeeld in een maand tijd twee steden wilt bezoeken.

5 dagen binnen 1 maand pas
Deze pas is één maand geldig. Tijdens die maand mag je maximaal vijf dagen met de trein reizen. Dit is dus genoeg als je bijvoorbeeld in een maand tijd twee tot vier steden wilt bezoeken.

7 dagen binnen 1 maand pas
Deze pas is één maand geldig. Tijdens die maand mag je maximaal zeven dagen met de trein reizen. Dit is dus genoeg als je bijvoorbeeld in een maand tijd ongeveer 5 steden wilt bezoeken.

10 dagen binnen 2 maanden pas
Deze pas is één maand geldig. Tijdens die maand mag je maximaal tien dagen met de trein reizen. Dit is dus genoeg als je bijvoorbeeld in een maand tijd meer dan 5 steden wilt bezoeken.

15 dagen binnen 2 maanden pas
Deze pas is één maand geldig. Tijdens die maand mag je maximaal tien dagen met de trein reizen. Dit is dus genoeg als je bijvoorbeeld in een maand tijd zo’n tien steden wilt bezoeken.

15 dagen pas
Deze pas is vijftien dagen geldig. Tijdens die vijftien dagen mag je onbeperkt reizen, hoeveel jij wilt.

22 dagen pas
Deze pas is 22 dagen geldig. Tijdens die 22 dagen mag je onbeperkt reizen, hoeveel jij wilt.

1 maand pas
Deze pas is een maand geldig. Tijdens de gehele maand mag je onbeperkt reizen, hoeveel jij wilt.

2 maanden pas
Deze pas is twee maanden geldig. Tijdens die twee maanden mag je onbeperkt reizen, hoeveel jij wilt.

3 maanden pas
Wil je echt lang op reis? Dan moet je de 3 maanden pas hebben. Deze pas is drie maanden geldig. Tijdens die drie maanden mag je onbeperkt reizen, hoeveel jij wilt.

Kijk voor de actuele prijzen op de website van Interrail.

Interrail One Country Pass

Wanneer je van plan bent één of twee landen te bezoeken, is de One Country Pass de beste keuze. Het bezoeken van weinig landen tijdens je reis geeft je de mogelijkheid om het land van top tot teen te verkennen en er veel meer van te zien dan wanneer je van land naar land hopt en maar een paar dagen in elk land verblijft.

Voor welke landen is de One Country Pass verkrijgbaar?

De One Country Pass is verkrijgbaar voor 31 Europese landen. Op de website van Interrail vind je een actueel overzicht van de beschikbare passen. Per land heb je de keuze uit de volgende mogelijkheden:

 • 3 reisdagen binnen 1 maand
 • 4 reisdagen binnen 1 maand
 • 5 reisdagen binnen 1 maand
 • 6 reisdagen binnen 1 maand
 • 8 reisdagen binnen 1 maand

Welke Interrail pas moet ik hebben?

De juiste Interrail pas voor jouw reis hangt af van hoe lang jij weg wilt en hoeveel landen en steden je wilt zien. Wil je maar één of twee land(en) zien? Dan raden we aan voor een One Country Pass te gaan. Ga je meer dan twee landen bezoeken? Dan moet je een Global Pass hebben.

We raden je aan om eerst een route uit te stippelen langs steden die je wilt bezoeken en treinroutes die je wilt zien. Kijk vervolgens hoeveel reisdagen je vakantie bevat en hoeveel dagen je in totaal weg denkt te zijn.

Ben je niet langer dan een maand op vakantie en denk je in die maand maximaal vijf dagen met de trein te reizen? Ga dan voor de ‘7 dagen binnen 1 maand pas’. Ga je echt lang op reis en plan je onderweg je route? Zorg dan dat je flexibel bent en kies dan de ‘2 maanden pas’ of ‘3 maanden pas’.

Korting op Interrail passen

Interrail biedt verschillende kortingen aan waarbij je jouw Interrail pas voor een leuk prijsje kunt kopen. Dat is een van de vele voordelen van Interrail.

Jongerenkortingen

Ben je, op de eerste reisdag van je Interrail reis, 27 jaar of jonger? Dan kun je een Interrail pas met korting kopen, voor zowel de 1e als 2e klas.

Kinderkortingen

Ga je met kleine kinderen op reis? Ook dan kun je profiteren van korting: de kinderkorting. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar mogen gratis reizen op een gezinspas. Kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis reizen, daar is geen gezinspas voor nodig.

Seniorenkortingen

60-plussers kunnen profiteren van de seniorenkorting. Seniorenkortingen zijn beschikbaar voor alle soorten Interrail passen.

Verder: handig

Tijdens het plannen van je treinreis door Europa zijn er, naast het kopen van je ticket(s), nog genoeg andere zaken waar je rekening mee moet houden. In ons artikel ‘Treinreis plannen: wat heb ik nodig tijdens een treinreis?‘ lees je daar alles over. Zo vind je tips over het meenemen van bagage, welke documenten je op reis altijd bij je moet hebben en meer.

Veelgestelde vragen over Interrail

Hieronder lees je de meestgestelde vragen over Interrail (passen).

Wie kan reizen met Interrail?

Inwoners van Europa van alle leeftijden kunnen met een Interrail Pass reizen. Als je geen inwoner van Europa bent, kun je in plaats daarvan met een Eurail Pass reizen. Als je een Europees staatsburger bent en je een geldig paspoort of identiteitsbewijs hebt, maar je buiten Europa woont, kun je kiezen tussen een Eurail of een Interrail Pass.

Kan ik reizen in mijn eigen land?

Je mag met een Interrail One Country Pass niet reizen in het land waar je woont. Als je een Interrail Global Pass hebt, is deze geldig voor 2 gratis reizen in het land waar je woont.

Is Interrail eerste of tweede klas?

Bij Interrail kun je tijdens het bestellen van je ticket kiezen of je eersteklas of tweedeklas wilt reizen. Een eersteklas ticket is natuurlijk duurder dan een tweedeklas ticket. Het voordeel van reizen in de eerste klas is dat de coupés ruimer en minder druk zijn. Ook kan de eerste klas voorzien zijn van leuke extraatjes, zoals stopcontacten of gratis drankjes.

Welke treinen zijn inbegrepen bij de Interrail pas?

Een Interrail Pass, of dat een Global Pass of One Country Pass is, is geldig in alle treinen van de nationale spoorwegen en bij sommige particuliere spoorwegmaatschappijen. Sommige (hogesnelheids)treinen vereisen een zitplaatsreservering. Nadat je hebt bepaald welke Interrail pas je nodig hebt, kun je het best meteen kijken welke maatschappijen het verplichten om een zitplaats te reserveren. Je kunt hier beter te vroeg dan te laat mee zijn, want stel je eens voor dat je een paar uur lang in de trein moet staan.